Hoppa till innehåll

2. Resurseffektivitet

Få ut mer av det som tas bort
Period
3-4 maj

Anmäl dig här:
Mejla info@openwood.se

Tanken med aktiviteten resurseffektivitet är att öka och sprida kunskapen om hur biprodukter från träbaserad tillverkning kan ges ett högre värde.

En motsägelsefull bakgrund

Bakgrunden är lite av en paradox: i dagens industriella tillverkningsprocesser har materialåtgången både sänkts och höjts. Den har sänkts genom effektivisering, men samtidigt höjts eftersom kravet på generalitet gör att mycket råmaterial inte kan användas. Det sorteras bort och blir biprodukter med lågt värde.

Ett tydligt exempel är just trä, som genererar stora volymer biprodukter genom kvistar, grenar, missfärgat trä, insektskador och annat. De här biprodukterna flisas ofta upp och säljs som bränsle till uppvärmningsanläggningar.

I den här aktiviteten får du som deltagare arbeta med teoretiska och praktiska övningar, studiebesök, workshoppar och seminarier för att undersöka hela produktprocessen. Vi går igenom processen, från ax till limpa, för att se var biprodukter uppstår och hur de kan ges ett högre värde.

Aktivitetsledare

Anna Robinson

Möbelsnickare, designer och konstnär som fokuserar på att använda biprodukter från andra processer. Studerade finsnickeri i USA innan flytten till Sverige 2020. Hon ser att en kreativ designprocess kan ge värde åt det som annars ses som avfall, och göra det användbart igen.

För att delta i aktiviteten, mejla oss på info@openwood.se. Var tydlig med vilken aktivitet det gäller och glöm inte att nämna hur många deltagare ni blir.