Hoppa till innehåll

Dals Långed

Det är ingen slump att vi hamnade just här. Med skogen runt omkring, Dalslands kanal några meter utanför dörren och orten full av design- och hantverksstudenter. Dals Långed må vara litet till ytan, men det råder ingen brist på platserna, sakerna och atmosfären som får en att längta tillbaka.

Precis som skogen är vattnet ständigt närvarande. Kanalen sträcker sig längs med orten, från Laxsjön strax norrut till nästa stora sjö, Råvarpen, precis söderut. Nere vid kanalens vattenbryn finns en bastu där vi ofta bokar in oss och som våra deltagare gärna får låna.

Nytt liv i gammalt bruk

Open Wood håller till i Långedsverken, i ett nedlagt pappersbruk. Ska vi prata om cirkularitet kan vi ju knappast bygga nytt. Det känns fantastiskt att få blåsa liv i delar av det gamla bruket. Just våra lokaler har använts som både lager och testfabrik. En bit bort finns ett vattenkraftverk som har varit igång i över hundra år.

Det finns en driftighet och företagsamhet bland folk här i bygden, lite som Gnosjöandan i Småland. Sedan gör skolorna sitt till: Här ligger både Stenebyskolan och HDK Steneby som är en del av Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet. Vissa dagar hörs mer engelska än dalsländska eftersom så många från andra länder kommer just hit för att lära sig olika hantverk.

Innovation i hjärtat av skogen

Motionsspår och naturområden varvas med allt från historiska torp till ett par pizzerior. Små konstverk dyker upp lite här och varstans, spår av alla konstnärer som håller till här och en påminnelse om ortens långa tradition av konst och kultur.

Tanken om ett trälabb i Långedsverken har funnits länge, långt innan det fanns några medel för att förverkliga den. En tanke om att göra något nytt och hållbart med trä, här mitt i Dalslands skogar där en massa trä huggs ner men allting skickas iväg någon annanstans. År 2022 föddes Open Wood, och det är som sagt ingen slump att vi hamnade just här.

Är det något särskilt du vill göra när du kommer hit? (Utöver själva Open Wood-aktiviteten.) Mejla gärna vår processledare Marc eller vår tekniker Kacper för att få tips eller svar på frågor.