Hoppa till innehåll

Vad vi erbjuder

Kort sagt erbjuder vi kunskap och ett trälabb för alla som vill utforska sin del av omställningen till mer hållbar produktion och konsumtion.

Långt sagt är detta en forsknings- och utvecklingsresurs för den svenska möbel- och inredningsbranschen. En mötesplats för utforskande och designdrivna projekt som bidrar till branschens omställning till en hållbar, grön och cirkulär produktion och konsumtion.

Vår verksamhet vilar på flera ben, vi erbjuder utbildningar och workshops som ger dig verktyg att arbeta mer hållbart. Vi initierar och driver projekt som verkar för att utforska möjliga vägar framåt. Vi erbjuder också möjligheten att använda vår verkstadsmiljö, både för prototypande och småskalig produktion. Till oss har vi knutit ett kunskapstungt nätverk med utvalda specialister inom sina respektive områden. Kontakta oss så ser vi hur vi kan hjälpa till.

Du hittar våra kontaktuppgifter här.


Våra fokusområden

Tanken med återbruk är att väcka insikter och skapa förståelse för hur större företag och offentliga organisationer kan jobba med de möbler de redan har köpt in. Syftet är att sänka konsumtionstakten av möbler och inredning hos storkonsumerande organisationer.

Tanken med aktiviteten resurseffektivitet är att öka och sprida kunskapen om hur biprodukter från träbaserad tillverkning kan ges ett högre värde.

En motsägelsefull bakgrund

Bakgrunden är lite av en paradox: i dagens industriella tillverkningsprocesser har materialåtgången både sänkts och höjts. Den har sänkts genom effektivisering, men samtidigt höjts eftersom kravet på generalitet gör att mycket råmaterial inte kan användas. Det sorteras bort och blir biprodukter med lågt värde.

Ett tydligt exempel är just trä, som genererar stora volymer biprodukter genom kvistar, grenar, missfärgat trä, insektskador och annat. De här biprodukterna flisas ofta upp och säljs som bränsle till uppvärmningsanläggningar.

Tanken med traditionellt hantverk möter digital teknik är att utveckla nya och innovativa design- och produktionsmetoder, baserade på befintlig kunskap. Det gör vi genom undersökande workshoppar kring hur traditionell kunskap kan föras in i modern produktutveckling och tillverkning för att höja värdet av produkterna.

Tanken med aktiviteten som vi rätt och slätt kallar möbelkunskap är att utveckla deltagarnas kunskap och förståelse för kvalitet i möbler.

Det handlar dels om tekniska aspekter som konstruktion, material, ergonomi, ekonomi, funktion, tillgänglighet, cirkularitet och hållbarhet. Men också upplevelsebaserade kvaliteter såsom själva materialet, taktilitet, uttryck, stil, möbeln som helhet och semiotik.

Tanken med cirkulär designmetod är att sänka trösklarna för att få in cirkularitet i den tidiga fasen av en designprocess. Det är ett sätt att stärka omställningen till en hållbar produktion och konsumtion i möbel- och inredningsbranschen.

Designprocesser har länge visat sig vara effektiva för att utveckla produkter och processer med hög måluppfyllelse. Nu tar vi nästa steg och utvecklar designmetoden genom att integrera den med verktyg för cirkularitet.

Tanken med slow sustainable manufacturing är att förstå var i en process man kan bromsa materialflöden för att höja värdet på det som tillverkas. Vilka utvecklingsinsatser kan vi hitta genom ny kunskap? Syftet är att bidra till produktion av möbler med längre livslängd.

Varför behövs slow sustainable manufacturing?

Vi ser ett problem i den typen av rationalisering som bygger på att sänka produktionskostnaden genom att göra saker snabbare och med en mindre insats av resurser, vilket i sin tur leder till mer generella produkter. Med slow sustainable manufacturing vill vi visa att det finns andra vägar att gå.

Det handlar dels om tekniska aspekter som konstruktion, material, ergonomi, ekonomi, funktion, tillgänglighet, cirkularitet och hållbarhet. Men också upplevelsebaserade kvaliteter såsom själva materialet, taktilitet, uttryck, stil, möbeln som helhet och semiotik.


De praktiskt utforskande processer som behöver göras kan sällan genomföras i fabrikerna. Open Wood är en mötesplats där det blir möjligt.

Torsten Hild
Professor, HDK-Valand